Termal kamera ile sıcaklık ölçümü endüstriyel alanda kullanımı yaygınlaşan bir uygulama olmaktadır. Kestirimci bakım uygulamaları, proses izleme sistemleri ve iş sağlığı gibi farklı alanlarda yaygın olarak kullanılabilen termal kamera sıcaklık ölçümü sistem kurulumunun doğru yapılması hayati önem arz etmektedir
Termal görüntüleme cisimlerin yaydıkları infrared radyasyondan faydalanarak sıcaklıklarıyla alakalı bilgi edinmeyi amaçlar. Termal ölçüm ortamın aydınlık olmasına ihtiyaç duymaz. Ortamdaki ışıktan bağımsız olarak görüntüleme yapar.
Bütün cisimler infrared bir enerji yayar. İnsan gözüyle görünmeyen bu kızılötesi ışıma her cisimde vardır ve yüzey sıcaklıkları ile orantılı olarak ışıma yaparlar. Termal kamera sıcaklık ölçümü bu yayılan radyasyonun enerjisini ölçerek sıcaklık bilgisine erişir.
Termal sabit kamera ve sensörler ile sıcaklık ölçümü uygun ekipmanlar ile yapılırsa doğru sonuçlar elde edilir. Parlak malzemelerde ışınım enerjisi 0 iken siyah malzemelerde 1 olarak değerlendirilir. Enerji yayılımı cisimlerin yüzeyleri ile direk ilgilidir.
Sürekli termal izleme sistemleri ile iş güvenliği artırılabilir, üretim ve kalitesi artırılabilir ve üretim sisteminin sürdürülebilirliği sağlanır. İşlemeniz ekipmanlarının yüzeylerinin bir bölgesindeki sıcaklık değişimi ekipman arızalanamadan size verilmiş bir uyarı olabilir. Benzer durum üretim kaliteniz ve sayınızla ilgili olumsuz etkileri olan bir durumun tespiti de olabilir. 3. bir örnek olarak iyi yapılmamış bir elektriksel bağlantı sonucu oluşabilecek elektriksel arızalar ve kazaların önüne geçebilirsiniz.
Cisimlerin, ekipmanlarının yüzeylerindeki sıcaklık değişimleri termal kamera sistemleri vasıtasıyla ilerlemeden ve zarar vermeden tespit edilebilir ve önlem alınabilir.
Günümüzde çoğu işletme bazı kritik ekipmanları ve noktaları taşınabilir termal kamerala ile belli aralıklarla ölçüm yapmaktadır. Ancak üretim ve duruş maliyetleri yüksek işletmelerde üretim zincirinde bulunan ekipmanların sürekli izlenmesi oluşabilecek büyük duruşları önler. Sait kameralar ile ekipmanlar sürekli izlenerek otomasyon sistmeine entegrasyon yapılmalıdır.
Ürün kalitesi artar
İşletme verimliliği artar
Personel Güvenliği sağlanır
Ekipman güvenirliği(kullanım ömrü) artar